Είχα την ευτυχία να έχω 3 γιαγιάδες και η κάθε μία αυτές μου χάρισε και ένα διαφορετικό χάρισμα. Η μία στο να αγαπήσω τη μαγειρική, η άλλη στο να είμαι εφευρετική και να ανακυκλώνω πράγματα και η γιαγιά μου που την είχα περισσότερο από όλες στη ζωή μου γιατί έζησε έως τα 103 της, μου έδειξε το να έχω κατανόηση και υπομονή με τους ανθρώπους γύρω μου. Βέβαια αυτό το τελευταίο δε το είχα από την αρχή της ζωής μου. Ήρθε λίγο μετά τη γέννηση των παιδιών μου και ίσως τότε συνειδητοποίησα αυτή την αρετή που είχε η γιαγιά μου για όλους. Είχε περάσει πολλά στη ζωή της, όπως έχασε τον πρώτο της άνδρα και το πρώτο της, ενός έτους παιδί της, από φυματίωση και ήταν μόλις 17 χρονών. Την ξαναπάντρεψαν στην ξενιτιά, για αυτήν, δηλαδή στο διπλανό χωριό που όμως εκείνα τα χρόνια με τα μέσα που είχαν, ήταν όντως μακριά. Η διατροφή της όμως ήταν πάντα προσεγμένη και με μικρές μερίδες. Κρατούσε όλες τις νηστείες, Τετάρτες και Παρασκευές όλο το χρόνο, καθώς και τη Σαρακοστή πριν από το Πάσχα, και τις νηστείες πριν από το Δεκαπενταύγουστο και τα Χριστούγεννα. Όσο μεγάλωνε, λιγόστευε το φαγητό που έτρωγε και μείωνε πάντα το βραδινό της που συνήθως ήταν γιαούρτι με νερό και ψωμί βουτηγμένο μέσα. 10 χρόνια πριν πεθάνει το είχε μειώσει στο μισό το δείπνο της και τα 5 τελευταία χρόνια το είχε αφαιρέσει εντελώς. Δεν ήταν η κλασσική γιαγιά που χαιρόταν όταν σε έβλεπε και έπαιρνες βάρος. Ως παιδί και ιδιαίτερα έφηβη ήμουν γεματούλα. Όποτε πήγαινα στο χωριό και με έβλεπε, με έπαιρνε στην άκρη και μου έλεγε πολύ ευγενικά ότι πρέπει να μειώσω το φαγητό μου και δεν είναι καλό να κουβαλάω όλο αυτό το βάρος πάνω μου. Δεν την ένοιαζε η αισθητική αλλά η υγεία.
Σε αυτές τις 3 γιαγιάδες μου είναι αφιερωμένη και αυτή η συνταγή που στη φωτογραφία έχω και κάτι από αυτές. Το τραπεζομάντηλο με την δαντελίτσα του είναι φτιαγμένο από τη μία. Οι πιάστρες είναι φτιαγμένες από την άλλη και είναι από ύφασμα που ήταν παλιά τραπεζομάντηλο και το ανακύκλωσε, και το πιρούνι είναι από την άλλη γιαγιά μου. Έτσι και από τις τρεις έχει αυτή η απλή και πανόστιμη συνταγή. Εννοείται ότι έχω και λιγότερο λάδι στη συνταγή, αν και λαδερό φαγητό, γιατί έτσι έχω μάθει και από την μητέρα μου και από την μητέρα της, να μειώνουμε λάδι και ζάχαρη σε όλες τις μαγειρικές μας.
Το φαγάκι αυτό είναι με υλικά που από τη φύση τους είναι χωρίς γλουτένη! Τρώγονται όμως με ψωμάκι μαργαρίτα χωρίς γλουτένη!!!
Υλικά:
- 250 γρ. γίγαντες
- 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κλωνάρι πράσο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένο σε ροδέλες
- 2 καρότα περασμένα από τον τρίφτη
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο και λίγη ρίζα ψιλοκομμένη
- 2-3 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μπλέντερ ή ντομάτα κονκασέ
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο κατά προτίμηση
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- χυμό από 1/2 πορτοκάλι
- κόκκινη γλυκιά πάπρικα
- καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 24 ή και παραπάνω ώρες, ώστε να φουσκώσουν πολύ.
- Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να είναι να είναι περίπου 3-4 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
- Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν. Στην αρχή θα βγάζουν αφρούς στην επιφάνεια. Είχα διαβάσει κάποτε από έναν σεφ, ότι δε χρειάζεται να τα ξαφρίζουμε γιατί έτσι φεύγει η γεύση τους. Οι αφροί υποχωρούν μετά από λίγο και κρατάνε μέσα τους γεύση.
- Όσο βράζουν οι γίγαντες κόβουμε τα λαχανικά.
- Μετά από 1 ώρα που θα έχουν βράσει οι γίγαντές μας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μας εκτός της ντομάτας. Προσθέτουμε και το αλάτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μπλέντερ, το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το πιπέρι, τη κόκκινη γλυκιά και την καπνιστή πάπρικα και αφήστε το στην άκρη για μετά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο C.
- Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μας σε ένα ταψάκι. Αν σας δυσκολεύει η τρυπητή κουτάλα, στραγγίστε το περιεχόμενο με σουρωτήρι αλλά κρατήστε λίγο από αυτό το ζωμό.
- Περιχύνουμε και ανακατεύουμε τους γίγαντές μας με τη ντομάτα που είχαμε ανακατέψει μέσα της τα μπαχαρικά και προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα που είχαν βράσει, έτσι ώστε να σκεπάζονται καλά καλά οι γίγαντές μας.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή και παραπάνω έτσι ώστε να σωθούν τα υγρά.
- Τρώγονται είτε ζεστοί, είτε κρύοι (θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
What a better way to make easier your days, by keeping all recipes you like, organised. SHOP NOW
18
Νηστίσιμα φαγάκι και αγαπημένο
Από τα αγαπημένα μουυ..
Υπέροχο και χορταστικό!!
Αγαπημένο!!