Print Options:

Τσουρέκι χωρίς γλουτένη

Ποσότητα1 ΜερίδαΧρόνος Προετοιμασίας4 ώρεςΧρόνος Μαγειρέματος45 λεπτάΣυνολικός Χρόνος4 ώρες 45 λεπτά

Αφράτο και μοσχομυρωδάτο τσουρέκι χωρίς γλουτένη. Συνταγή που πέρασε από 40 κύματα & με λίγο διαφορετική εκτέλεση έτσι ώστε να βγαίνει σωστό!

Για το προζύμι
 150 ml γάλα χλιαρό (προσοχή όχι να καίει)
 50 γρ. φρέσκια μαγιά (ή τη μισή ποσότητα σε ξηρή μαγιά)
 3 κ.σ. ζάχαρρη
 150 γρ. αλεύρι μείγμα SEMPER White Mix
Για τη ζύμη
 200 γρ. μείγμα αλευριού για ψωμί της Schär το Mix B Bread
 250 γρ. αλεύρι μείγμα SEMPER White Mix
 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις της Schär το Mix it Farina (ή κορν φλάουρ ή κάποιο από τα αλεύρια πιο πάνω)
 1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
 1 ½ κ.σ. ξανθάνη (Xanthan gum)
 200 ml κρέμα γάλακτος
 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
 4 αβγά (τον έναν κρόκο θα τον κρατήσουμε για άλειμμα στα τσουρέκια)
 130 γρ. ζάχαρη (γίνεται λίγο άγλυκο, αλλά μπορείτε να βάλετε παραπάνω αν θέλετε)
Αρωματικά
 1 ½ κ.γλ. υγρή βανίλια (ή διπλάσια ποσότητα για βανίλια ζάχαρης με άρωμα πορτοκάλι)
 ½ κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο
 ½ κ.γλ. κακουλέ τριμμένο
 ½ κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
Επιπλέον
 3 κ.σ. ηλιέλαιο για το ρολλάρισμα των κορδονιών για το τσουρέκ
 1 γάλα (μαζί με τον κρόκο του αβγού είναι για το άλειμμα στο τσουρέκι πριν το ψήσιμο)
 Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για τη διακόσμηση
1

Ετοιμάζουμε το προζύμι διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι κοσκινισμένο. Γίνεται ένας χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Εγώ προθέρμανα τον φούρνο στους 50ο C και όταν έβαλα το προζύμι, τον έσβησα.

2

Μετά από 1 ώρα, προσθέτουμε 100 γρ. από το μείγμα αλευριού για ψωμί της Schär το Mix B Bread κοσκινισμένο, ανακατεύουμε και το αφήνεται για άλλη 1 ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και πάλι.

3

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα άλευρα, προσθέτουμε το μπέικιν, τη ξανθάνη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στο προζύμι προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με τα άλευρα και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε. Επειδή δεν έχει πολλά υγρά, ουσιαστικά γίνεται ένα στεγνό μείγμα σαν διαλυμένη ψίχα ψωμιού, σαν χοντρό αλεύρι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

4

Σε μίξερ βάζουμε τα αυγά να χτυπηθούν καλά. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα άλευρων και ζάχαρης. Στο μέσο περίπου και όσο ακόμα είναι σχετικά υγρή η ζύμη μας προσθέτουμε τα αρωματικά. Και συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας τα άλευρα.

5

Όταν κάποια στιγμή έχει γίνει σφιχτή η ζύμη μας και δε μπορεί το μίξερ μας να χτυπήσει άλλο με τους αναδευτήρες τότε τους αλλάζουμε με αυτούς για τη ζύμη και συνεχίζουμε.

6

Συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ προσθέτοντας λίγο λίγο το μίγμα με τα άλευρα και όταν τελειώσει, αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά τη κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό. Και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 10 λεπτά ακόμα ,περίπου έως ότου γίνει μια πολύ ωραία ελαστική ζύμη. Σημείωση ότι κολλάει λίγο στα χέρια μας.

7

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Γύρω στα 20 λεπτά περίπου. (Σε αυτό το διάστημα εγώ έπλυνα ότι σκεύη είχα χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Προθέρμανα το φούρνο στους 50ο C και τον έσβησα.

8

Απλώνουμε λίγο ηλιέλαιο στην επιφάνεια όπου θα δουλέψουμε τα κορδόνια για το τσουρέκι. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 ίσα μέρη, 4 για κάθε τσουρέκι. Για να το δουλέψουμε εύκολα και επειδή κολλάει η ζύμη, βρέχουμε με λίγο ηλιέλαιο τα χέρια μας και έτσι μπορούμε να πιάσουμε τη ζύμη και να πλάσουμε τα κορδόνια μας πιο εύκολα.
Σημ: Η ζύμη μας αυτή είναι αρκετά ανάλαφρη και για να μπορέσουμε να τη δουλέψουμε θέλει πολύ απαλές κινήσεις. Αν σας δυσκολέψει το ρολλάρισμα, προσπαθήστε να πλάσετε/πατήσετε/ανοίξετε σε σχήμα κορδονιού με τα χέρια.

9

Κάνουμε πλεξούδα με τα 4 κορδόνια. Εδώ εγώ λίγο μπερδεύτηκα καθότι μόνο αγόρια έχω και δεν είχα κοριτσάκι να μάθω να κάνω πλεξούδες, άρα τυχεροί όσοι έχετε κοριτσάκια και έχετε μάθει να κάνετε πλεξουδάκια στα μαλλιά τους. (αν σας δυσκολεύει κάντε το με 3 κορδόνια).

10

Μόλις κάνουμε το τσουρέκι, το βάζουμε στο μεγάλο το ταψί του φούρνου μας, αφού το έχουμε απλώσει πρώτα με ένα φύλλο λαδόκολλας. Τοποθετούμε και το δεύτερο τσουρέκι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο προθερμασμένο φούρνο μας για 1 ώρα. Η νέα ηλεκτρική κουζίνα που πήρα έχει 2 ταψιά, ένα ρηχό και ένα βαθύ, οπότε τα έβαλα στο ρηχό ταψί και τα σκέπασα με το βαθύ. Μπορώ να πω ότι αυτό με διευκόλυνε πολύ γιατί έτσι δε κόλλησαν πάνω κάπου. Αν μπορείτε βάλτε ποτήρια στις 4 άκρες του κάνω ταψιού, βάλτε από πάνω άλλο ταψί και σκεπάστε τα με νωπές πετσέτες όλο μαζί.

11

Μετά από 1 ώρα θα έχουν υπερδιπλασιαστεί στο μέγεθος του. Το βγάζουμε από το φούρνο αν το έχουμε εκεί και τον προθερμαίνουμε στους 180ο C. Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. γάλα και με ένα πινέλο το απλώνουμε απαλά πάνω σε κάθε τσουρέκι. Και στολίζουμε από πάνω με αμύδαλο φιλέ ή σουσάμι.

12

Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά έως ροδίσει καλά από πάνω (κάθε φούρνος έχει τη δική του δύναμη, οπότε θα κρίνετε αν έχει ψηθεί ή όχι) και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά στο σβηστό φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα βάζουμε ή σακούλα με zip ή σε τάπερ που κλείνει καλά ή σε μεμβράνη για να μπορέσουν να διατηρηθούν μαλακά και να μη στεγνώσουν.