Ρώμη η «αιώνια πόλη» όπως ονομάζεται. Εγώ θα πω “Ρώμη το όνειρο όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη”. Μια τόσο φιλική πόλη ως προς εμάς που έχουμε κοιλιοκάκη που σε κάνει να νιώθεις απολύτως φυσιολογικός, απαλλαγμένος και από το παραμικρό άγχος για τη διατροφή σου χωρίς γλουτένη και με το μυαλό σου μόνο στο ποια αξιοθέατα, μουσεία θα επισκεφτείς και πως θα διασκεδάσεις. Είναι η δεύτερη φορά στη 10χρονη ζωή μου παρέα με την κοιλιοκάκη που κάνω διακοπές χωρίς να χρειαστεί να μαγειρέψω ή να κουβαλάω μαζί μου ψωμί, μπάρες, σνακ κλπ χωρίς γλουτένη.

Πραγματικά η Ρώμη ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε ο σύζυγός μου να με κάνει για τα 25 χρόνια που είμαστε μαζί!  (26 χρόνια κλείσαμε φέτος. Κανονικά ήταν να πάμε πέρσι, που τελικά αναβλήθηκε λόγω ανωτέρας βίας.)

Τα είχε σχεδιάσει όλα, από το που θα μέναμε, όπου διάλεξε το κατάλυμα βάση του καταστήματος / φούρνου χωρίς γλουτένη που είχε δίπλα, αλλά και τα μέρη όπου θα πηγαίναμε και το τι είχε δίπλα σε εστιατόρια χωρίς γλουτένη!

Είχα ακούσει για ανθρώπους που πήγαιναν Ιταλία πριν 20-25 χρόνια για να αγοράσουν προϊόντα χωρίς γλουτένη γιατί τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Οπότε ήξερα ότι στην Ιταλία θα βρίσκαμε καταστήματα και εστιατόρια χωρίς γλουτένη, αλλά ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσα πολλά.

 Find Me Gluten Free

Μια πολύ καλή βοήθεια στο ταξίδι αυτό ήταν η εφαρμογή «Find Me Gluten Free» που κατέβασα στο κινητό μου και εκτός από τα μέρη που διάλεγα, διάβαζα και σχόλια / κριτικές. Για μένα οι πιο σημαντικές κριτικές σε αυτή την εφαρμογή είναι όσων έχουν κοιλιοκάκη και είναι συμπτωματικοί. Στα μέρη όπου επισκέφτηκα έγραψα και εγώ τις δικές μου εντυπώσεις και το εμπλούτισα με φωτογραφίες. Επίσης σε μέρη όπου υπήρχαν σε αυτή την εφαρμογή, αλλά όταν τους ρωτούσα για επιμόλυνση και ίχνη, μου έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, πάλι το ανέφερα έτσι ώστε να έχουμε έναν οδηγό βοηθό.

Από αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσω να γράφω και για Ελλάδα και ιδιαίτερα για Θεσσαλονίκη, όπου ζω και στα μαγαζιά που επισκέπτομαι. Σας την προτείνω αυτή την εφαρμογή αλλά μεγάλη προσοχή στα σχόλια / κριτικές πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα.

Ιταλικός σύλλογος για την Κοιλιοκάκη – AiC

Ο Ιταλικός σύλλογος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τα εστιατόρια. Όπου βλέπεις αυτό το σήμα στην είσοδο του καταστήματος, είσαι σίγουρος για τα πιάτα που σερβίρουν.
Εκτός από το αυτοκόλλητο στην είσοδο, θα δεις και το σήμα του συλλόγου στον κατάλογο του κάθε εστιατορίου, αλλά και σε αρκετά μαγαζιά, υπήρχαν χάρτινα σουπλά μιας χρήσης που είχαν και πάλι το σήμα του Ιταλικού συλλόγου «AiC» και έτσι φαινόταν ποιος τρώει χωρίς γλουτένη στο τραπέζι.

Μια όμορφη λεπτομέρεια είναι και η σημαιούλα «Χωρίς Γλουτένη»  που βάζουν στα πιάτα.

Σχετικά με τα αυτοκόλλητα στις εισόδους, κάθε χρόνο προσθέτουν και νέο αυτοκόλλητο με την χρονιά εκείνη. Στο Le Altre Farine del Mulino μου έκανε εντύπωση που είχαν όλα τα αυτοκόλλητα από το 2018 μέχρι φέτος. Στο La Soffitta Renovatio μου έκανε εντύπωση που στον κατάλογο έγραφε για ποια πιάτα μπορείς να τα παραγγείλεις κανονικά ή χωρίς γλουτένη αλλά σε όλα τα τηγανητά που ήταν παναρισμένα  έγραφε ότι είναι χωρίς γλουτένη για όλους.

Πραγματικά ενθουσιάστηκα με τις τόσες πολλές επιλογές που βρήκα. Το καλύτερο ήταν που και ο σύζυγός μου ακολούθησε στην χωρίς γλουτένη επιλογή γιατί τα έβρισκε και ο ίδιος εκπληκτικά πιάτα χωρίς διαφορά στη γεύση και έτσι είχα πάντα περισσότερες επιλογές για να δοκιμάσω. Επειδή είμαι συμπωματική στα ίχνη, ρωτούσα για επιμόλυνση, ίχνη κλπ όπως κάνω πάντα εδώ στην Ελλάδα. Ευτυχώς όλοι ήταν ευγενικοί και παρά την επιμονή μου στις ερωτήσεις, πάντα μου χαμογελούσαν και μου απαντούσαν ότι δε χρειαζόταν να ανησυχώ και πως ήξεραν για κοιλιοκάκη και για επιμόλυνση και για ίχνη. Περνώντας οι μέρες διαπίστωσα ότι όπου είχε το σήμα ο Ιταλικός Σύλλογος AiC ήταν σιγουράκι και δε χρειαζόταν να αγχώνομαι για τίποτα!

Μια φορά μόνο πήγα σε ένα μαγαζί που αργότερα που είδα τις φωτογραφίες που βγάλαμε κατάλαβα ότι δεν είχε σήμα του συλλόγου, αλλά έλεγε ότι είχε χωρίς γλουτένη και όντως είχε. Απλά μετά από ένα 3ωρο κατάλαβα ότι κάτι από αυτό που πήραμε, είχε επιμόλυνση, όχι μεγάλη ώστε να πονάω, αλλά για περίπου ένα 2ωρο μπορώ να πω ότι είδα όλες λεπτομέρειες και μέτρησα όλα τα πλακάκια του μπάνιου στο σπίτι που μέναμε στη Ρώμη. Γι’αυτό και δε σας το γράφω εδώ. Αν και εκεί έφαγα το πιο καταπληκτικό ορεκτικό που έχω φάει στη ζωή μου. Τηγανιτή αγκινάρα!!! Μαζί με κολοκυθοανθούς γεμιστούς με μοτσαρέλα τυρί.

Παρακάτω θα βρείτε όλα τα μαγαζιά που πήγα και το τι δοκίμασα και μου άρεσε πολύ. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές αλλά εμείς μείναμε μόνο 7 μέρες και έτσι ότι πρόλαβα και μπόρεσα να δοκιμάσω σας το γράφω παρακάτω, για να είναι ένας οδηγός όταν αποφασίσετε να πάτε στη Ρώμη.

Επειδή όμως έχω ακόμη αρκετά να δω από αξιοθέατα,  εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα  νομίζω ότι θα ξαναεπισκευτώ αυτόν τον χωρίς γλουτένη παράδεισο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη στο εγγύς μέλλον.

Aegean Airlines

Ένα ταξίδι χωρίς γλουτένη πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει χωρίς γλουτένη. Έτσι και τα γεύματα μου μέσα στο αεροπλάνο ήταν χωρίς γλουτένη, αφού το είχαμε δηλώσει. Πρώτους από όλους μου φέρανε τον δίσκο σε εμένα και έπειτα σε όλους τους άλλους επιβάτες.
Τα μπισκότα ήταν καταπληκτικά, αφού τα γνώριζα και τα είχα ήδη δοκιμάσει πριν κάτι μήνες. Όσο για το φαγητό δε μπορώ να πω ότι ήταν καλό, αλλά και των συνταξιδιωτών μου τα πιάτα, αυτά με τη γλουτένη, ήταν στον ίδιο παρανομαστή, οπότε δεν φταίει η απουσία της γλουτένης για ένα πιάτο ώστε να μην είναι καλό.
Το θετικό είναι ότι είχα χωρίς γλουτένη επιλογή και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!!!

La Terrazza

Περιοχή Prati

Το La Terrazza που μείναμε ήταν ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα κοντά στο Βατικανό που βέβαια εγώ λάτρεψα τη βεράντα με τις μπουκαβίλιες και το γιασεμί. Το συγκεκριμένο το διάλεξε ο σύζυγός μου λόγω της στρατηγικής του θέσης. Στο διπλανό τετράγωνο υπάρχει το κατάστημα Celiachiamo που έχει προϊόντα συσκευασμένα χωρίς γλουτένη, αλλά έχει και ψημένο φρέσκο ψωμί, πίτσες, σάντουιτς και γλυκά χωρίς γλουτένη.

Celiachiamo

Σε 6 σημεία στην Ρώμη

Ένα κατάστημα αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, το καλύτερο Σούπερ Μάρκετ που έχω δει. Ράφια γεμάτα από αλεύρια, πολέντα, δημητριακά, κέικ, μπισκότα, ψωμιά, κριτσίνια, φρυγανιές, κρέμες, ζυμαρικά, φρέσκα ζυμαρικά, μπύρες κ.α. Βρίσκεις τα πάντα εδώ! Καταψύκτες γεμάτοι με ότι βάζει ο νους σου σε χωρίς γλουτένη. Εννοείται με το που φτάσαμε το απόγευμα πήρα ένα πάρα πολύ μαλακό ψωμάκι για το πρωϊνό μου, μιας και το διαμέρισμα προσέφερε πρωινό όπως νουτέλα, μαρμελάδα, βούτυρο και καφέ.

Το καλό με αυτό το μαγαζί είναι ότι έχει φούρνο με φρέσκο ψωμί που ψήνεται καθημερινά καθώς επίσης ψήνουν καθημέρινα πίτσες, φρέσκα σάντουις, πίτες, μπισκότα, κέικ, τούρτες και γλυκάκια και έτσι είχα δίπλα μου ότι μπορεί να χρειαζόμουν.

Το Celiachiamo είναι μια αλυσίδα καταστημάτων και θα το βρεις σε 6 σημεία σε όλη τη Ρώμη, οπότε θα βρεις κάποιο κοντά σου για να πάρεις μερικά σνακ καθώς θα περιφέρεσαι στις ξεναγήσεις ή ακόμα να πάρεις και κάποια για το σπίτι. Να σημειώσω ότι τα προϊόντα που αγοράζω εδώ στην Ελλάδα με αυτά που υπήρχαν στο κατάστημα δεν είχαν πολύ διαφορετικές τιμές, όπως νόμιζα ότι θα βρω μιας και είναι ιταλικές εταιρίες.

Voglia di Pizza

Via dei Giubbonari, 33, 00186 RM

Το Voglia di Pizza ήταν το πρώτο εστιατόριο που πήγαμε στη Ρώμη. Ενθουσιάστηκα με το πόσες πολλές επιλογές είχα χωρίς γλουτένη. Ο κατάλογος χωρίς γλουτένη ήταν το ίδιο μεγάλος όπως και στα συμβατικά.

Καταλήξαμε στα κλασσικά, πίτσα και μακαρονάδα και βέβαια μπύρα χωρίς γλουτένη. Ουσιαστικά ήταν ένα τεστ και για τον σύζυγό μου αν θα έτρωγε χωρίς γλουτένη. Ήρθαν τα πιάτα μας με τις σημαιούλες τους που έλεγαν ότι είναι χωρίς γλουτένη. Με την πρώτη μπουκιά ενθουσιαστήκαμε και οι δύο. Για μένα ήταν η καλύτερη μακαρονάδα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου. Ο σύζυγός μου το ίδιο είπε για την πίτσα. Εκπληκτικό φαγητό και πάρα πολύ καλή εξυπηρέτηση με χαμόγελο και με πολύ υπομονή η κοπέλα που μας πήρε παραγγελία, γιατί όπως καταλαβαίνετε έκανα όλες τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις για επιμόλυνση, ίχνη κλπ που κάνω εδώ στην Ελλάδα. Επίσης έχει και επιλογές χωρίς λακτόζη. Θέλαμε να ξαναπάμε αλλά τελικά δε προλάβαμε γιατί οι επιλογές στα εστιατόρια είναι πάρα πολλά!

Gelateria Fata Morgana

Σε 8 σημεία στην Ρώμη

Μετά από μια 3ωρη ξενάγηση στο Κολοσσαίο, κάναμε αρκετές βόλτες στην περιοχή MONTI ψάχνοντας να βρούμε ένα εστιατόριο που είχαμε δει ότι είχε πολλές καλές κριτικές. Το εστιατόριο το βρήκαμε κλειστό γιατί άνοιγε το βράδυ μόνο. Πέσαμε όμως πάνω σε ένα από τα 8 καταστήματα με παγωτά αποκλειστικά χωρίς γλουτένη το Gelateria Fata Morgana. Μαζί με κάποια 4χρονα παιδάκια, κόλλησα και εγώ στις βιτρίνες με τα παγωτά και πραγματικά δεν ήξερα τι να πρώτο διαλέξω από την τεράστια συλλογή παγωτών. Τέτοια σύγχυση είχα να πάθω από παιδί με τις τόσο πολλές επιλογές. Ούτε το 1997 (χωρίς κοιλιοκάκη τότε) που είχα πάει στη Νάπολι, Πομπηία, Αμάλφι, Ποζιτάνο είχα βρει τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις. Επίσης επιλογές και χωρίς λακτόζη. Εδώ έφαγα την πιο περίεργη γεύση που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Λεμόνι με βασιλικό! Εξαιρετικό, ανεπανάληπτο και ότι πρέπει για τη ζεστή μέρα που είχε. Τα παγωτά μας δε προλάβαμε να τα βγάλουμε φωτογραφία γιατί πολύ απλά πέσαμε με τα μούτρα. Θα μπορούσα να τρώω μόνο παγωτά στη Ρώμη για μέρες! Ποτέ μην παραλείψετε μέρα στη Ρώμη χωρίς παγωτό! Είναι εξαιρετικά!

Mama Eat

 Σε 2 σημεία στο κέντρο της Ρώμης

Και μετά το υπέροχο παγωτό στο Fata Morgana και εφόσον δε βρήκαμε ανοιχτό το εστιατόριο που θέλαμε, γυρίσαμε στην περιοχή κοντά στο Βατικανό και κοντά στο σπίτι που μέναμε. Στο Mama Eat (lab) πάλι εγώ να ρωτάω και να επισημάνω για χωρίς γλουτένη και χωρίς επιμόλυνση και αυτός που μας σερβίρει να μου λέει «tutto senza glutine» (όλα είναι χωρίς γλουτένη) και εγώ σε κάθε πιάτο που ερχόταν να επαναλαμβάνομαι και αυτός με χαμόγελο να μου ξαναλέει «tutto senza glutine» (όλα είναι χωρίς γλουτένη). Όταν έμαθε ότι είμαστε Έλληνες μας είπε κανά δυό φράσεις ελληνικές που ήξερε και θέλησε να μάθει στα ελληνικά και το «καλή όρεξη». Άψογη η συμπεριφορά τους, αλλά επίσης άψογα και τα πιάτα τους. Πήραμε κλασσικά μακαρονάδα, καρμπονάρα αυτή τη φορά, πίτσα και κροκέτες βουβαλίσιας μοτσαρέλας. Η καρμπονάρα που δεν την βλέπετε στη φωτογραφία (δε πρόλαβα να τη βγάλω) είναι η καλύτερη που έχω φάει στη ζωή μου. Με κρέμα αυγού όπως πρέπει να είναι και όχι με κρέμα γάλακτος και από πάνω είχε πεντανόστημο τραγανό προσούτο. Όταν θα βρεθείτε στη Ρώμη μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα από τα εστιατόρια αυτά.

La Soffitta Renovatio

Piazza del Risorgimento, 46/a, 00192 Roma RM

Ένα επίσης καταπληκτικό εστιατόριο που πρέπει και αυτό να επισκεφτείς όταν είσαι στη Ρώμη. Επίσης μεγάλος κατάλογος που σχεδόν όλα τα πιάτα του μπορούσαν να γίνουν χωρίς γλουτένη, εκτός από τα παναρισμένα που ήταν ΜΟΝΟ χωρίς γλουτένη για όλους. Εδώ κάναμε την αλλαγή στο μενού μας και πήραμε και το πιάτο με ιταλικά τηγανητά και βέβαια πίτσα. Τα πιάτα μας ήρθαν πάλι με τις σημαιούλες ότι είναι «χωρίς γλουτένη». Όταν παραγγείλαμε το τιραμισού χωρίς γλουτένη, ήρθε χωρίς σημαιούλα και φοβόμουν να το δοκιμάσω πριν ρωτήσω τον σερβιτόρο. Δεν πρόλαβα να ρωτήσω γιατί με είδε που το κοιτούσα και ήρθε από μόνος του να με πει ότι είναι χωρίς γλουτένη με ένα φαρδύ χαμόγελο στο πρόσωπό του. Προφανώς άλλοι πριν από μένα θα το έχουν κάνει. (εύχομαι!) Όταν είσαι συμπτωματικός προσέχεις 3 φορές παραπάνω! Εγώ στην ιδέα και μόνο ότι υπάρχει περίπτωση να πονάω και να είμαι αγκαλιά με την τουαλέτα για κάνα 5ωρο, με πιάνει κρύος ιδρώτας.

A gogo

Viale Giulio Cesare, 66/68, 00192 RM

Μιας και η 3ωρη ξενάγησή μας για το Βατικανό ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι στις 2:00, αποφασίσαμε να έχουμε brunch στο «A gogo» που ήταν μεταξύ του σπιτιού που μέναμε και του Βατικανού που θα πηγαίναμε. Μεγάλη έκπληξη που ένα τέτοιο κατάστημα ήταν αφιερωμένο για «χωρίς γλουτένη» με τεράστια ποικιλία από σάντουιτς, τοστ τραμετσίνι, πίτσες, φοκάτσια γεμιστή με διάφορα είδη, μπισκότα, γλυκά κ.α. Σαν μικρό παιδί πάλι δεν ήξερα τι να διαλέξω. Και το μέγεθος στα σάντουιτς, πίτσες κλπ ήταν γενναίες, αφού το τοστ τραμετσίνι που πήρα δε μπόρεσα να το φάω όλο και τα μπισκότα τα κράτησα για πιο μετά που τελικά έγιναν το πρωϊνό μου την επόμενη ημέρα.

Pizza in Trevi

Via di S. Vincenzo, 30/30A, 00187 RM

Πήγαμε για Pizza in Trevi αλλά τελικά είχαν πρόβλημα με τον φούρνο τους που έψηναν τις πίτσες χωρίς γλουτένη και έτσι πήραμε υπέροχες μακαρονάδες με φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά και βιολογική λεμονάδα που πραγματικά μας αποζημίωσε για το ότι δε δοκιμάσαμε την πίτσα τους. Επίσης συνέβαλε και το γεγονός ότι μετά θα πηγαίναμε στο διπλανό μαγαζί που ήταν των ίδιων για παγωτό χωρίς γλουτένη. Εδώ δε βάζουν σημαιούλες στα πιάτα για να ξεχωρίσουν ότι είναι χωρίς γλουτένη αλλά τα χάρτινα σουπλά το γράφουν και έχουν και το σήμα του Ιταλικού συλλόγου για την κοιλιοκάκη που έχει εγκρίνει το μαγαζί.

Gelato in Trevi

Via di S. Vincenzo, 31, 00187 RM

Άλλο ένα μαγαζί με αποκλειστικά παγωτό χωρίς γλουτένη. Δηλαδή τα χωνάκια του και τα μπισκότα του. Επίσης ένα άλλο μαγαζί που ήθελα να κάνω βουτιά μέσα στα ψυγεία του με τα παγωτά και να δοκιμάσω τα πάντα! Ευτυχώς που δεν είχαμε φάει πίτσα πριν γιατί το παγωτό τους ήταν τεράστιο. Μη βλέπετε στις φωτογραφίες που φαίνεται κάπως φυσιολογικό, το χωνάκι μέσα ήταν όλο γεμάτο από παγωτό. Μεγάλη ποικιλία και γεύση ονείρου και πάλι!

Pantha Rei

Via della Minerva, 19, 00186 RM

Το «Pantha Rei» είναι ένα μικρό μαγαζάκι σε ένα πλακόστρωτο στενάκι στην περιοχή του Πάνθεον. Το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι αν κάποιος είναι «χωρίς γλουτένη» για να σου αφήσουν ένα χρυσό βαμμένο μπουκάλι. Έτσι βλέποντας τα τραπεζάκια τριγύρω σου καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος σαν και εσένα. Επίσης είχαν και σουπλά για χωρίς γλουτένη και σημαιούλες στα πιάτα. Είχα πει ότι στην Ιταλία θα έτρωγα χάμπουργκερ στα McDonalds, αλλά όταν είδα το χάμπουργκερ στο μενού εκεί αποφάσισα να το δοκιμάσω και πολύ καλά έκανα! Επίσης δοκίμασα και ένα υπέροχο «Antipasti» δηλαδή ορεκτικό που ήταν Κολοκυθοανθός γεμιστός με μοτσαρέλα και αντζούγια που πραγματικά ήταν καταπληκτικό μαζί με την μπρουσκέτα από ωραίο φρέσκο ψωμάκι χωρίς γλουτένη με φρέσκια ντοματούλα και ελαιόλαδο. Την πίτσα δε τη δοκίμασα εκεί αλλά μια μέρα μετά στο σπίτι που την ξαναζέστανα. Ήθελα να αφήσω χώρο στο στομάχι μου για το παγωτό που είχαμε προγραμματίσει για τη συνέχεια του γεύματός μας.

Fiocco di Neve

Via del Pantheon, 51, 00186 RM

Ένα ακόμα μαγαζί με παγωτά αποκλειστικά χωρίς γλουτένη! Τα χωρίς γλουτένη χωνάκια τους και τα μπισκότα τα είδαμε στις κούτες που τα είχαν στο βάθος του καταστήματος στοιβαγμένα. Αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να επιλέξουμε μικρότερο χωνάκι και είχε και σοκολάτα που το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Βέβαια οι Ιταλοί πάλι μας γέμισαν το χωνάκι όλο με παγωτό και έβαλαν και άλλο από πάνω. Νομίζω ότι εδώ έφαγα το πιο ωραίο παγωτό στην Ρώμη. Ευτυχώς βρήκαμε ένα από τα 3 τραπεζάκια που διαθέτει το κατάστημα έξω, άδειο και καθίσαμε να φάμε το παγωτό μας χωρίς να λερωθούμε μιας και έλιωνε πολύ γρήγορα λόγω της ζέστης.

Le Altre Farine Del Mulino

Via di Porta Cavalleggeri, 151/153, 00165 RM

Είχα διαβάσει τόσα πολλά για το «Le Altre Farine Del Mulino» που ανυπομονούσα να πάω. Και όλοι είχαν απόλυτο δίκιο!!! Τεράστια ποικιλία σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Πήραμε Κρουασάν, Σου, Maritozzi, Φοκάτσια και Αrancini. Το Αrancini το έβλεπα παντού σαν ορεκτικό και έπρεπε να το δοκιμάσω! Είναι μια κροκέτα με ρύζι που γίνεται πορτοκαλί από κάποιο μπαχαρικό, ίσως σαφράν, ίσως κουρκουμάς. Στο κέντρο του έχει λιωμένη μοτσαρέλα και προσούτο. Απλά καταπληκτικό! Εκείνο που δε θα ξεχάσω όμως ποτέ είναι το Maritozzi! Είναι ψωμάκια μπριός αρωματισμένα με ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια και μέλι, που μου θύμισαν πολύ τσουρέκι / πανατόνε και είναι γεμισμένα με βελούδινη κρέμα.

Σας το περιγράφω και τρέχουν τα σάλια μου στο πληκτρολόγιο. Προσεχώς θα την κάνω αυτή τη συνταγή γιατί είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε γλυκό τα τελευταία 10 χρόνια που έχω κοιλιοκάκη. Όπως θα καταλάβατε είχαμε ένα γενναίο brunch πάλι και έτσι το γεύμα μας μεταφέρθηκε στις 11:00 το βράδυ στο εστιατόριο που τελικά το παραλείπω από αυτόν εδώ τον οδηγό μιας και δεν είναι απόλυτα ασφαλές.

El Maiz

Via Tolemaide, 16, 00191 RM

Η πρώτη φορά που έφαγα χωρίς γλουτένη στο χέρι, στο δρόμο ήταν το 2017 στο Camden Town του Λονδίνου και ήταν Arepas Βενεζουέλας. Οπότε μόλις είδα ότι υπήρχε τέτοιο κατάστημα και στη Ρώμη, το έβαλα στη λίστα με τα εστιατόρια που ήθελα να πάω. Το «El Maiz» είναι ένα πολύ μικρό χαριτωμένο μαγαζί με μεγάλη ποικιλία από Arepas, Empanadas, Pabellon Criollo, Cachapas και Platano που είναι ένα είδος μπανάνας που την τηγανίζουν και είναι εκπληκτική! Αποφεύγω τις μπανάνες γιατί με πειράζουν, αλλά είναι η πρώτη φορά που δε με πείραξε μπανάνα, προφανώς λόγο της ποικιλίας Platano ή ίσως λόγου του τρόπου μαγειρέματος;

Αυτό το κατάστημα είναι πολύ διαφορετικό από όλα. Καταρχάς έχει ένα μηχάνημα/υπολογιστή με οθόνη αφής από έξω και εκεί κάνεις τις επιλογές σου για το τι θα πάρεις. Βλέπεις φωτογραφίες και έχει περιγραφή με το τι είναι κάθε πιάτο. Οπότε παραγγέλνεις, σημειώνεις αν θα το πάρεις μαζί σου ή αν θα το φας εκεί, πληρώνεις και πας μέσα να το παραλάβεις. Μέσα έχει πάγκους και σκαμπό για να γεευματίσεις εκεί αν θέλεις. Το καλύτερο; Τα σκαμπό βλέπουν τοίχο και έτσι δεν ανησυχείς το πως θα το φας και αν θα λερωθείς και αυτό σου δίνει ιδιαίτερη ελευθερία να το απολαύσεις!!!

Velato & Go

Via Silla, 1-31, 00192 RM

Αποχαιρετίσαμε τη Ρώμη και τα παγωτά της σε ένα πολύ όμορφο ζαχαροπλαστείο, καφετερία όπου εκτός από επιλογές χωρίς γλουτένη, έχει πολλές επιλογές χωρίς λακτόζη, χωρίς γάλα και vegan επιλογές. Μόλις είχαμε φάει στο El Maiz και το παγωτό από 6 μπάλες διαφορετικής γεύσης μαζί με σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας, φιστίκια Αιγίνης και μπισκότα ήταν πολύ τελικά για 2 άτομα. Τη βιτρίνα με τα γλυκά απλώς την χαζέψαμε γιατί ούτε το παγωτό δε μπορέσαμε να φάμε ολόκληρο αλλά μείναμε λίγο παραπάνω εκεί μέσα γιατί είχε πολύ όμορφο design και μαζί με τη μουσική που είχε δε σου έκανε καρδιά να φύγεις.

Ονειρεμένες διακοπές χωρίς γλουτένη!

Οι διακοπές μου στην Ρώμη ήταν οι δεύτερες διακοπές στην 10χρονη ζωή μου με την κοιλιοκάκη που δε χρειάστηκε να μαγειρεύω χωρίς γλουτένη για μένα ή να ζω μόνο με σαλάτες. Όπου και να είμασταν είχε επιλογές χωρίς γλουτένη που τα περισσότερα είχαν πιστοποίηση από τον ιταλικό σύλλογο για την κοιλιοκάκη AiC, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Οι 7 μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και έμειναν αρκετά αξιοθέατα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία για τουλάχιστον ακόμα 7 μέρες για να πάμε στο μέλλον!

  • Όσον αφορά τις ξεναγήσεις στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, καλό θα είναι να κλείσετε αρκετό καιρό πριν, σχεδόν όταν κλείσετε και τα αεροπορικά εισιτήρια και τις ξεναγήσεις σας με διάφορα πρακτορεία που θα βρείτε διαδικτυακά. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε σημαντικά πιο γρήγορα την είσοδό σας, γιατί τα γκρουπ μπαίνουν από άλλη είσοδο και θα έχετε ξεναγό για να σας δείξει και να σας πει τα σημαντικότερα. Τα γκρουπ αυτά είναι συνήθως των 20 ατόμων και υπάρχει μικρόφωνο στον ξεναγό και αναμεταδότης με ακουστικό για κάθε μέλος του γκρουπ. Από γλώσσες μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και ίσως και κάποιες άλλες που δε θυμάμαι. Δυστυχώς η επιλογή Ελληνικά δεν υπάρχει. Η ξεναγός που είχαμε στο Κολοσσαίο ήταν εκπληκτική και μιλούσε με πολύ ωραία προφορά Αγγλικά παρότι ήταν Ιταλίδα. Επίσης φαινόταν η αγάπη της γι’ αυτό που κάνει. Η ξεναγός που είχαμε στο Βατικανό ήταν εξίσου καταρτισμένη με πολλές γνώσεις. Δεν είχε την αγγλική προφορά που είχε η πρώτη ξεναγός μας αλλά και πάλι την καταλάβαινες κανονικά.
  • Το καλό με τη Ρώμη είναι ότι έχει παντού σιντριβάνια και βρύσες με νερό που πίνετε. Οπότε μπορείτε να έχετε ένα παγουράκι ή μικρό μπουκαλάκι μαζί σας και να ανανεώνεται με φρέσκο νερό στις διαδρομές σας και αν πάτε καλοκαίρι αυτό το νερό θα είναι δροσερό. Βέβαια έξω από κάθε μεγάλο αξιοθέατο πάντα υπάρχουν πλανόδιοι ή καντίνες που πουλάνε μικρά μπουκαλάκια με κρύο νερό.
  • H Ρώμη έχει πολύ καλό δίκτυο μαζικών μέσων μεταφοράς όπως λεωφορεία και μετρό αλλά και πολύ μεγάλη κίνηση στο κέντρο της πόλης με το αδιαχώρητο στους δρόμους από αυτοκίνητα και πεζούς όπως σχεδόν σε κάθε μεγάλη πρωτεύουσα κράτους. Για το μετρό μπορείς να βγάλεις επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, που μπορείς να το φορτίσεις με 1 ή περισσότερα εισιτήρια για να το έχεις μαζί σου γιατί στο μετρό και στα αστικά λεωφορεία χρησιμοποιείς το ίδιο εισιτήριο. Βέβαια πάνω στα λεωφορεία έχει και μηχανήματα όπου μπορείς να πληρώσεις με την πιστωτική / χρεωστική σου κάρτα κατευθείαν και έτσι να μην ανησυχείς αν έχεις εισιτήριο ή όχι.
  • Λόγω της μεγάλης κίνησης στους δρόμους, κάνει τα ταξί να βγαίνουν πολύ ακριβά. Βέβαια για κάποιους συγκεκριμένους προορισμούς όπως πχ αεροδρόμια, υπάρχει σταθερό κόμιστρο που είναι κολλημένο πάνω στις πόρτες των ταξί και έτσι είναι ευδιάκριτο για κάθε τουρίστα όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Ελπίζω πραγματικά αυτό εδώ το άρθρο-οδηγός για τη Ρώμη χωρίς γλουτένη να σας βοηθήσει έτσι ώστε να περάσετε ξέγνοιαστες μέρες διακοπών στη Ρώμη! Εάν βρείτε άλλα μέρη που θα μου προτείνατε ή έχετε ερωτήσεις,  απλώς στείλτε μου ένα μήνυμα στα σχόλια παρακάτω ή στο Facebook ή στο Instagram.  Αν είστε Ρώμη και ανεβάζετε φωτογραφίες στα σόσιαλ κάντε με tag για να χαρώ και εγώ μαζί σας!

Aνυπομονώ να ξαναπάω στη Ρώμη και να ζήσω λίγο περισσότερο χωρίς γλουτένη στη Ρώμη το συντομότερο!

Κάντε κράτηση για  Ρώμη τώρα και περάστε ονειρεμένες διακοπές χωρίς γλουτένη!!!

   

What a better way to make easier your days, by keeping all recipes you like, organised. SHOP NOW

 
7
(Visited 1.125 times, 1 visits today)

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *