Αφράτο ψωμί χωρίς γλουτένη στον αρτοπαρασκευαστή

Θεϊκό το χαρακτήρισε ο γιος μου που δεν έχει κοιλιοκάκη αλλά είναι λάτρης του ψωμιού! Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πολλές απόπειρες για ψωμί και κατέληξα σε αυτό. Το μόνο κακό είναι ότι μπορώ να το φάω όλο σε μια μέρα!!!

Χρησιμοποιώ έναν απλό αρτοπαρασκευαστή της πλάκας και το κάνω στο κανονικό πρόγραμμα για ψωμί. Τα μυστικά είναι ότι α) χρησιμοποιώ κοσκινισμένα δύο ειδών αλεύρι, το ένα από αυτό είναι με βάση το σιτάρι για να μυρίζει όπως του φούρνου της γειτονιάς μου, β) αφήνω τη μαγιά με τη ζάχαρη, μισή ώρα για να φουσκώσει πρώτα μόνη της.

 


Υλικά
:

  • 150 γρ. αλεύρι μείγμα για ψωμί (χρησιμοποιώ Schär – MIX B)
  • 100 γρ. αλεύρι μείγμα για ψωμί με βάση το σιτάρι (χρησιμοποιώ Glutafin)
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά (μισό φακελάκι από αυτά που έχουν μέσα τα κουτιά της Schär και του Glutafin)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (κατά προτίμηση ακατέργαστη)
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. λάδι (κατά προτίμηση έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)
  • 250 ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε στον κάδο με την παρακάτω σειρά τα υλικά. Τα 230ml του χλιαρού νερού, το αλάτι και το λάδι. Κοσκινιζουμε στον κάδο πρώτα το αλεύρι της Schär και μετά από πάνω το Glutafin. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο από τα αλεύρια και ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα 20ml χλιαρό νερό. Το αφήνουμε 30 λεπτά ώστε να φουσκώσει η μαγιά. Ξεκινάμε τον αρτοπαρασκευαστή στο κανονικό, μεγάλο πρόγραμμα. Αν το θέλουμε λίγο πιο σκούρο, μετά το τέλος, το ψήνουμε άλλα 20 με 30 λεπτά. Ο δικός μου αρτοπαρασκευαστής έχει καθυστέρηση έναρξης, οπότε από την αρχή τον βάζω με 30 λεπτά καθυστέρηση και επίσης έχει πρόγραμμα μόνο ψησίματος οπότε στο τέλος το βάζω αλλά 20 λεπτά ψήσιμο. Το βγάζουμε αμέσως και το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσει (ή το τρώμε ζεστό και καιγόμαστε 😛 )

ΠΡΟΣΟΧΉ το ψωμί γίνεται πολύ φουσκωτό, έχει τύχει καθώς φουσκωνει και ψήνεται, να μου ανοίγει το καπάκι. Εμείς δεν ανοίγουμε ποτέ το καπάκι, παρά μόνο την ώρα που μας λέει ο αρτοπαρασκευαστής για να προσθέσουμε καρπούς ή σπορια, όπως λιναρόσπορο, καρύδια κλπ.

Η δοσολογία αυτή είναι για το δικό μου κάδο, για του lidl τον αρτοπαρασκευαστή (αν θυμάμαι καλά της φίλης μου, που κάναμε το ψωμί εκεί) θέλει λίγο παραπάνω, 220γρ Schär mix B, 130 Glutafin, 7γρ μαγιά και 350ml χλιαρό νερό, αλάτι & λάδι ίδιο. Επειδή ξαναλέω φουσκώνει πάρα μα πάρα πολύ, αν χρειαστεί να αυξήσετε ποσότητα λόγω μεγάλου κάδου, κάντε το σιγά σιγά αυξάνοντας λίγο λίγο τη δόση μέχρι που να βρείτε τη σωστή για τον δικό σας αρτοπαρασκευαστή! Αν βάλουμε παραπάνω αλάτι, δε φουσκωνει τόσο πολύ αλλά γίνεται αλμυρό το ψωμί.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

 

Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.

ADVERTISEMENT


6 thoughts on “Αφράτο ψωμί χωρίς γλουτένη στον αρτοπαρασκευαστή

Add yours

  1. Φαίνεται τέλειο! Μπορεί να γίνει και στον φούρνο, χωρις αρτοπαρασκευαστή? Κι αν ναι, πως?

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: