Πολίτικος Χαλβάς με πολέντα χωρίς γλουτένη

Ο νονός μου ήταν από την (Κωνσταντινου-)Πόλη και έκανε καταπληκτικό πολίτικο χαλβά με κουκουνάρι. Παρότι ψαράς στο επάγγελμα, μαγείρευε καταπληκτικά. Η γιαγιά μου στο χωριό, τον έκανε με φυστίκια και συνήθως τον μαγείρευε πάνω στην μασίνα (ξυλόσομπα με φούρνο) οπότε σιγοψηνόταν. Επειδή περνούσαμε Πάσχα στο χωριό, έχω συνδέσει τον χαλβά με τη μεγάλη εβδομάδα και με τη μυρωδιά του καμμένου ξύλου. Αγαπημένο γλυκό που πάντα υπήρχε στο σπίτι μας, ιδιαίτερα στις περιόδους της νηστείας. Επειδή το σιμιγδάλι είναι από σιτάρι και άρα έχει γλουτένη,  το αντικαταστούμε με πολέντα. Η πολέντα είναι από καλαμπόκι και είναι από τη φύση της πιο γλυκιά οπότε χρειαζόμαστε και λιγότερη ζάχαρη.

xalvas_top


Υλικά

 • 1/2 φλ. λάδι
 • 2 φλ. σιμιγδάλι καλαμποκιού πολέντα ‘LE VENEZIANE’ Molino di Ferro
 • 6 φλ. νερό
 • 2 φλ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)
 • Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
 • Καθαρισμένα αμύγδαλα ή φυστίκια ή κουκουνάρι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, το λάδι με την πολέντα και τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια ή το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα,  έως ότου ψηθεί λίγο. Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου το νερό απορροφηθεί εντελώς. Το τοποθετούμε ή σε μικρά μπολάκια ή σε μικρά φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!TIP:

 1. Η αναλογία στα υλικά είναι η παραπάνω και από την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε χρησιμοποιείτε φλιτζάνι του καφέ ή του τσαγιού, κούπες ή νεροπότηρα. Για 4 μερίδες το φλιτζάνι του καφέ είναι ιδανικό.
 2. Πάντα χρησιμοποιώ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ότι κάνω γιατί είναι πιο υγιεινό και εμένα δε μου μυρίζει. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ηλιελαίο ή καλαμποκέλαιο.
 3. Την κανέλα την προσθέσετε είτε μαζί με τη ζάχαρη είτε κατά το σερβίρισμα από πάνω.
 4. Αν τα αμύγδαλα τα έχετε καβουρδίσει πιο πριν, καλύτερα  να τα προσθέσετε στο τέλος.
 5. Αν τύχει να έχετε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, χρησιμοποιήστε το αντί για ζάχαρη. Το συνηθίζω συχνά γιατί δίνει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση. Επίσης μπορείτε να κόψετε κομμάτια το πορτοκάλι γλυκό και να το προσθέσετε στο τέλος!

Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.

ADVERTISEMENT


4 thoughts on “Πολίτικος Χαλβάς με πολέντα χωρίς γλουτένη

Add yours

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: